Μια κοινότητα διαλόγου ανοιχτή.Για όλα και σε όλους. Χωρίς διευθυντήρια. Χωρίς «εμπόρους» ή «πελάτες». Χωρίς «κρυφά» χαρτιά , σχέδια ή σκέψεις. Με μια μοναδική λεπτή κόκκινη κλωστή να τη δένει. Την αγάπη για την πόλη μας. Με στόχο να γίνουμε Ενεργοί Πολίτες ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ της πόλης που θέλουν και μπορούν. Γιατί δεν υπάρχει μεγαλύτερος τίτλος τιμής από τον Πολίτη.

SEARCH

Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016

Mπορείς να διδάξεις ένα γέρικο σκυλί νέα κόλπα;

Άννα Κουτσομυτέλλη, M.Ed.
 Εκπαιδευτική σύμβουλος -
 Καθηγήτρια Αγγλικής Γλώσσας,
Υπεύθυνη Σπουδών
 ‘’Kέντρο Ιδιαιτέρων  Μαθημάτων Αγγλικής’’
 Κουτσομυτέλλη Άννα
FB: Κέντρο Ιδιαιτέρων Μαθημάτων Aγγλικής Γλώσσας

Κάθε άνθρωπος, γονιός και κηδεμόνας φίλος και γνωστός οφείλει να εμπνέει θετικά τη νεα γενιά. Ειδικά ο εκπαιδευτικός πρέπει να είναι πηγή έμπνευσης για τα παιδιά που αναλαμβάνει να μορφώσει απο πολύ μικρή ηλικία. Πρέπει να δίνει ζωή, ελπίδα και όνειρα, οφείλει να αναπληρώνει τα ... κενά ... να απαλύνει τον πόνο, το άγχος .. το φόβο.. την δυσκολία μαθησιακή και μη .. την ανασφάλεια και την διαμόρφωση καλού χαραχτήρα.

 Είναι καθήκον μας ως λειτουργοί να διευρύνουμε τους ορίζοντες, να ακούμε προσεχτικά,... να διαβάζουμε τη γλώσσα του σώματος,... να στηρίζουμε, ...να εκπληρώνουμε επιθυμίες, να καλλιεργούμε το νου να συμπαραστεκόμαστε σε μαθητή και γονιό.

Η δουλειά του εκπαιδευτικού είναι τόσο περίπλοκη πολύπλευρη και απίστευτα δύσκολη ... γι’αυτό άλλωστε είναι επιστήμη!!!! Ο ρόλος του εκπαιδευτικού είναι τόσο περίπλοκος ώστε πολλές φορές αν όχι τις περισσότερες για να κάνει το καθήκον του έρχεται αντιμέτωπος με αντίξοες συνθήκες και καλείται να λύσει προβλήματα που δεν αφορούν μοναχά το αντικείμενο που διδάσκει.

Ο εκπαιδευτικός είναι δάσκαλος,.. ψυχολόγος και κοινωνικός λειτουργός, ..είναι σύμβουλος και μέντορας ..είναι ο άνθρωπος που θα χτίσει ένα καλό μέλλον για το μαθητή για τον αυριανό επαγγελματία.Γι’αυτό και οι σπουδές του θα πρέπει να καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα εξειδικευμένων αντικειμένων.Γι’αυτό θεωρείται επιστήμων!!!

Ο εκπαιδευτικός αναζητά, ερευνά, ανακαλύπτει, επιμορφώνεται σε μια προσπάθεια να μεταδώσει τις γνώσεις του στους μαθητές του.Στην πραγματικότητα ο πραγματικός εκπαιδευτικός εργάζεται όλη μέρα..κάθε μέρα. Το έργο του είναι δύσκολο πολλές φορές και μη εφικτό όταν έρχεται αντιμέτωπος με περίεργες κουλτούρες και κοινωνικά ταμπού, όταν η διδασκαλία του έρχεται σε σύγκρουση με εκπαιδευτικά συστήματα που έχουν μόνο σκοπό την αποστήθιση και την επανάληψη, όταν πρέπει να υπερνικήσει τέτοιου είδους εμπόδια και να πείσει μαθητές και γονείς για τις αλλαγές, και τις σύγχρονες αντιλήψεις και τρόπους εκπαίδευσης, πράγμα που συχνά αντιμετωπίζεται με δέος φόβο και δυσπιστία απο το κοινωνικό σύνολο.

Το δυσκολότερο έργο του όμως είναι να ‘’ισιώσει το στραβό το κλίμα’ Να παραλάβει νεαρούς ανθρώπους που έχουν ήδη σχεδόν καταστραφεί,... που δεν έχουν διδαχθεί τα αυτονόητα ...που δεν γνωρίζουν... δεν θέλουν πια.. δεν καταλαβαίνουν ότι κάποιοι ‘ειδήμονες’.. ποτέ δεν τους καλλιέργησαν τη σκέψη δεν ασχολήθηκαν με την ποιότητα της εκπαίδευσης τους δεν τους έκαναν να αγαπήσουν τη μάθηση.

Η δουλειά του να κάνεις μαθητές να ΞΕΜΑΘΟΥΝ αυτά που είχαν μάθει και να ξεκινήσουν απο την αρχή να χτίσουν γερά θεμέλια,.. να λάβουν γνώση,.. να κάνουν μια νέα αρχή είναι το μεγαλύτερο στοίχημα για τον εκπαιδευτικό.Οσο μεγαλύτερος σε ηλικία ο μαθητής τόσο δυσκολότερα θα αλλάξει, θα εμπιστευτεί και θα συνεργαστεί ... είναι γεγονός.
Το μεγαλύτερο και το δυσκολότερο έργο μας είναι αυτό,... ν’αλλάξουμε τα πολύτιμα πιστεύω ενός ανθρώπου ...γιατί όπως λέει και το ρητό ‘’you cant teach an old dog new tricks’’Και όμως αυτό το ακατόρθωτο κάνουμε κάθε μέρα ..κάθε στιγμή της ημέρας... κάθε χρονιά.Γιατί αν φροντίζαμε την εκπαίδευση και αυτούς στους οποίους που εμπιστευόμαστε την μόρφωση των παιδιών μας καλύτερα και σοφότερα τότε όλα θα ήταν πιο εύκολα και ποιό ειδυλιακά για όλους μας

Ο εκπαιδευτικός είναι το μέσο με το οποίο μια κοινωνία είτε θα εξελιχθεί είτε θα καταδικαστεί!
Επιλέγετε σοφότερα απο εδω και στο εξής και με σωστά κριτήρια.. για το καλό όλων μας.... και θυμηθείτε .. ‘Η αμάθεια είναι προτιμότερη απο την ημιμάθεια’


Με εκτίμηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...