Μια κοινότητα διαλόγου ανοιχτή.Για όλα και σε όλους. Χωρίς διευθυντήρια. Χωρίς «εμπόρους» ή «πελάτες». Χωρίς «κρυφά» χαρτιά , σχέδια ή σκέψεις. Με μια μοναδική λεπτή κόκκινη κλωστή να τη δένει. Την αγάπη για την πόλη μας. Με στόχο να γίνουμε Ενεργοί Πολίτες ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ της πόλης που θέλουν και μπορούν. Γιατί δεν υπάρχει μεγαλύτερος τίτλος τιμής από τον Πολίτη.

SEARCH

Κυριακή 10 Μαΐου 2020

ΑΘΩΟΣ ΜΕΧΡΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΣ ΤΟΥ ΕΝΑΝΤΙΟΥ


Νόμιμο άρα και ηθικό? Ηθικό αλλά μη νόμιμο?

Σε κάθε κοινωνία οι πολίτες έχουν υποχρεώσεις και δικαιώματα. Σε κάθε δημοκρατική κοινωνία το ζητούμενο είναι ο κάθε πολίτης να απολαμβάνει ελευθερία του λόγου και των πεποιθήσεών του να αποδέχεται τις συνέπειες των πράξεών του.Το σχολείο είναι μια μικρή κοινωνία που απαρτίζεται από μικρούς πολίτες, ανθρώπινα όντα με ότι αυτό συνεπάγεται Διαφορετικές ανάγκες, διαφορετικές ικανότητες διαφορετική ανατροφή και κοινωνικό στάτους.

Στο σχολείο όλοι είναι ίσοι Ή τουλάχιστον έτσι θα πρέπει να αντιμετωπίζονται Ως ίσοι πολίτες. Χρήζουν ίσης μεταχείρησης και βέλτιστης παιδείας και μόρφωσης. Αυτό είναι το ζητούμενο. Πως θα εξασφαλίσουμε την ίση μεταχείρηση όλων των μαθητών όσον αφορά στις απολαβές τους αλλά και στις συνέπειες των πράξεων τους?

Ως εκπαιδευτικός θα επικαλεστώ το εξής  επιχείρημα.

Αυτό που προέχει είναι η προστασία του μαθητή!

Πως θα προστατέψουμε τον μαθητή?
Ο μαθητής όποιας ηλικίας, χρώματος, φύλου, θρησκείας και κοινωνικής τάξης έχει δικαιώματα ανάγκες και υποχρεώσεις. Έχει δικαίωμα στην εκπαίδευση. Αυτό που πρέπει να διασφαλίζεται είναι η σωματική του ασφάλεια, αρτιμέλεια και ψυχική του υγεία. Είναι η άρτια εκπαίδευση που θέλει να λαμβάνει και η δίκαιη αντιμετώπισή του στην τάξη και σε όλους τους χώρους του σχολείου αλλά και στην αίθουσα και στις εξετάσεις. Η ελευθερία του λόγου της γνώμης του η συμμετοχή του στα δρώμενα χωρίς φόβο και πάθος η ανάγκη του για να δείξει τα συναισθήματά του να μιλήσει για το πως αισθάνεται να εκφράσει απόψεις δημοκρατικές και να αμφισβητήσει απόψεις άλλων δεν πρέπει να στερουνται απο το μαθητή δεν είναι δημοκρατική πρακτική.

Από τι θα προστατεύσουμε το μαθητή?

Ο μαθητής πρέπει να προστατεύεται από κάθε είδους λεκτική σωματική ψυχολογική και σεξουαλική εκμετάλευση ή παρενόχληση και κακομεταχείρηση Πρέπει να λαμβάνει υποστήριξη συμπαράσταση καθοδήγηση Πρέπει να συμμετέχει ενεργά σε κάθε σχολική διαδικασία να μην νιώθει πως παραγκονίζεται πως υστερεί πως διαφέρει Πρέπει να επιβραβεύεται για την προσπάθειά του πρέπει να νιώθει ασφαλής. Πρέπει να έχει δικαίωμα στον ίδιο χρόνο όταν θέλει να δώσει μια απάντηση στο μάθημε  (ο χρόνος πρέπει να μοιράζεται ισότοπα για όλους ανεξαρτήτως διαφορετικής αντίδρασης (student time) Οφείλουμε να του διασφαλίσουμε την ακεραιότητα της ψυχολογικής του υπόστασης να  ενθαρύνουμε την πίστη και εμπιστοσύνη στον εαυτό του να δημιουργήσουμε έναν άνθρωπο με κριτική σκέψη και σοβαρή άποψη για την κοινωνία που τον περιβάλει.

Το σχολείο και η αίθουσα των μαθημάτων πρέπει να είναι ένας ιερός χώρος ένας χώρος όπου νιώθεις καλά γιατί ξέρεις πως σε φροντίζουν πως θα απολαύσεις αβίαστα το ταξίδι στη γνώση με οδηγό τον δάσκαλο και συνεπιβάτες τους συμμαθητές σου. Η κάθε σου επιθυμία θα γίνει πράξη εφόσον αυτό είναι εφικτό Θα γίνεις αρκετά ώριμος για να συνειδητοποιήσεις ποιός είσαι και τι θα ήθελες να γίνεις στο μέλλον - με ποιόν τρόπο να προσφέρεις αυτό που κάνεις καλύτερα στην κοινωνία.


Και ποιός δεν επιθυμεί την προστασία του μαθητή?

Κάθε γονιός και εκπαιδευτικός έχει ως στόχο το καλύτερο μέλλον για κάθε νεο.  Ο γονιός εμπιστεύεται το παιδί του στα χέρια του δασκάλου ο δάσκαλος αναζητά την τέλεια συνεργασία με τον γονιό για να εκπληρώσει το έργο του για να κάνει το καθήκον του το λειτούργημα που επέλεξε με μεγάλη αγάπη Ο γονιός πάλι θέλει το καλύτερο για τα παιδιά του Την μόρφωσή τους την ευχάριστη παραμονή τους στο σχολικό περιβάλλον την ακεραιότητά τους αλλά γιατί όχι και την διδασκαλία αξιών και δεξιοτήτων που θα τον κάνουν περήφανο καθώς το τέκνο του θα έχει ένα καλό μέλλον θα γίνει καλός άνθρωπος και χρήσιμος στην κοινωνία μας.

Πως θα γνωρίζουμε πως κάτι δεν λειτουργεί σωστά?

Δεν είναι τα πάντα ιδανικά, δεν είμαστε όλοι διατεθιμένοι να προσφέρουμε το καλύτερο δεν προέρχονται όλοι από το πιο ιδανικό οικογενειακό περιβάλλον δεν γεννήθηκαν όλοι για να γίνουν δάσκαλοι δεν είναι όλοι οι γονείς συνεργάσιμοι και όλες οι διαδικασίες δίκαιες για όλους τους μαθητές Κάποιοι από εμάς δεν έχουμε τις καλύτερες προθέσεις είτε γιατί δεν θέλουμε είτε γιατί μπορούμε να πράξουμε κάτι μη ευχάριστο, ανενόχλητοι χωρίς να  προκαλούμε την παραμικρή υποψία στον γονιό στον διευθυντή στο συμμαθητή στην κοινωνία ολόκληρη. 

Πως θα προστατεύσουμε τον μαθητή? Ιδού η απορία και η τροφή για σκέψη!

Είμαστε πάντα αθώοι μέχρι αποδείξεως του εναντίου

Το θέμα δεν είναι τι μου αρέσει το θέμα είναι τι είναι δίκαιο και έντιμο!

Άννα Κουτσομυτέλλη CertSocSci., Adv Dip Ed, PostGrad TESOL., M.Ed.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...